top of page

DEPREME DAYANAKLI MODERN YENİ BİNANIZIN BİR ADIM YAKININDASINIZ..!

Türkiye’de yaklaşık 21 milyon konut bulunuyor. Bu konutlardan 2000 yılından sonra yapılan 7 milyon konut haricindeki 14 milyon konutun afet riski yönünden incelenmesi gerekiyor. Deprem tasarımının yetersiz olduğu binalar ,malzeme dayanımı yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılar dahil yapı stoğunun yaklaşık %40‘ ının (7-8 milyon konut) yenilenmesi yada güçlendirilmesi gerektiği tahmin ediliyor.

12 Adımda Kentsel dönüşümle ilgili merak edilenleri inceleyebilirsiniz.

1- DEPREM RİSK RAPORU İÇİN MÜRACAAT

Yapınızın kentsel dönüşüme dâhil edilebilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli şey, deprem risk raporudur. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlara başvuru yapılmalıdır. Şehrinizde bakanlıkça yetkilendirilen kurumları bulmak için bakanlık sitesine bakabilirsiniz.

2- LİSANLI KURUMUN DEPREM RİSK RAPORU HAZIRLAMASI

Bu aşama uzman firma tarafından binada yapılacak inceleme sonucu rapor haline getirilir. Binanın riskli, hasarlı veya ekonomik açıdan ömrünü tamamladığı tespit edilirse rapora işlenir. Binanın kentsel dönüşüme dâhil edilebilmesi için depreme karşı dayanıksız olması önemlidir.

3- RAPORUN BAKANLIĞA GÖNDERİLMESİ

Kurum tarafından hazırlanan raporda hasarlı, riskli veya ekonomik açıdan ömrünü tamamlamış ibarelerin olması depreme karşı dayanıksız bir yapıda oturduğunuzu ifade eder. Bu raporun ilinizde bulunan şehirsel dönüşüm müdürlüğüne 7 gün içerisinde gönderilmesi gerekir.

 

4- BAKANLIK İNCELEME VE ONAY

Deprem risk raporunun bakanlık ilgili departmanına sunulmasından sonra herhangi bir eksiklik yoksa 10 gün içerisinde onaylandığı bilgisi tarafınıza gönderilir. Bu aşamada, yapının riskli olduğu da tapuya işlenir. Bu süreçten sonra bina kentsel dönüşüm kapsamına dâhil edilir.

 

5- BİNA SAKİNLERİNE BİLGİLENDİRME YAZISININ GELMESİ

Bakanlık onayından sonra bina içerisinde yaşayan kişilere binanın riskli olduğuna dair yazı gönderilir. Bu yazıya itiraz etme hakkı vardır. İtirazın olmaması halinde 60 gün içerisinde bina ortak karar protokolünün imzalanması gerekir.

 

6- BİNA ORTAK KARAR PROTOKOLÜ

Mal sahiplerini en az 2/3 çoğunluğu tarafından kentsel dönüşüme tabi tutulan yapının durumu hakkında kararın yer alacağı protokoldür. Malikler, arsa satışına veya binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılmasına karar verebilir.

7- KARAR PROTOKOLÜNÜN BAKANLIĞA SUNULMASI

İmzalanan karar protokolü 2 ay içerisinde bakanlığa sunulmalıdır. Aksi durumda binanın bakanlık tarafından yıkılması söz konusu olacaktır.

 

8- MÜTEAHHİT SEÇİMİ

Binayla ilgili kararın verilmesinden sonra yeni binanın yapılması için müteahhit seçimi yapılması gerekir.

9- KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ALMA

Müteahhit seçiminden sonra en önemli aşama anlaşmalı bankalar üzerinden kredi almaktır. Bir konut için üst limit olarak 250.000 TL,  kredi kullanma hakkı bulunuyor.

10- KİRA YARDIMI BAŞVURUSU

Kentsel dönüşümün önemli avantajlarından biri olan kira yardımı için bakanlığa gerekli başvurular yapılır.

11- YAPI DENETİMİ

Yeni binanın inşası için kullanılan krediler blokeli şekilde yapı firmasına verilir. Her aşamada bankalar binayı kontrol ederek, bloke edilen diğer miktarlarında kullandırılmasını sağlar.

12- BİNA İÇİN YENİ TAPU

Depreme dayanıklı şekilde inşa edilen binanın kat maliklerine depreme dayanıklı olduğunu ifade eden iskânlı tapular alınır. 

Tüm Bu aşamalarda DE MİMARLIK A.Ş. olarak yanındayız fiyat ve bilgi almak için lütfen bize telefon veya mail yoluyla ulaşınız.

Mimari copy: Hizmetler
bottom of page