top of page

GÜÇLENDİRME PROJELENDİRLMESİ VE UYGULAMASI

Yapılara kullanım süreleri boyunca etkiyen deprem yükleri, rüzgar yükleri gibi etkiler nedeniyle yapının dayanımının düşmesi, sisteme daha farklı yüklerin gelecek olması gibi durumların sonucunda ya da sadece bina performansını artırmak için yapılan tüm çalışmalara “güçlendirme” adı verilir.
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde (TBDY) ise “Binanın kolon, kiriş, perde, birleşim bölgesi gibi deprem yüklerini karşılayan elemanlarında dayanım ve şekil değiştirme kapasitelerinin artırılmasına yönelik olarak uygulanan işlemler, eleman güçlendirmesi olarak tanımlanır.” ifadesi yer almaktadır.
Güçlendirme hasar almış yapılara uygulanabildiği gibi henüz hasar almamış yapılara da uygulanabilir. Güçlendirmenin öncelikli amacı söz konusu yapının belirlenmiş bir sismik emniyet seviyesine taşınmasıdır. Bu nedenle hazırlanacak olan güçlendirme projeleri güncel deprem yönetmeliği esas alınarak yapılmalıdır.

Yapıların güçlendirilmesi çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Ama güçlendirme yöntemine karar vermeden önce güçlendirilecek yapı elemanlarının tayini önem arz etmektedir. Bunun için Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin ilgili bölümündeki hesap prosedürleri takip edilmelidir. Güçlendirilecek eleman betonarme bir kolon ise farklı bir uygulama, betonarme bir temel ise farklı bir uygulama yöntemi gerekebilir. 

Sizleri Bu aşamada Bir çay içmeye Ofisimize Beklemekteyiz.

  • Yapısal Taşıyıcı Sistem Performans Analizi

  • Yapı Güçlendirme Projesi

  • Yapı Güçlendirme Uygulaması 

  • CFRP , karbon liflerle güçlendirilmiş polimer uygulaması

Mimari: Hizmetler
bottom of page