top of page

Yeşil Sertifika Nasıl Alınır?

Yeşil binalar, iklim değişikliğiyle mücadelede sürdürülebilir kentsel gelişimin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.  Enerji tasarrufu sağlamak, yenilenebilir kaynaklara yönelmek ve doğaya minimum oranda zarar vermeyi amaçlayan yeşil binaların bu amaçlar doğrultusunda inşa edildiği veya yenilendiği de ‘Yeşil Sertifika’ ile belgeleniyor.

Türkiye Çevre Ajansı tarafından verilen ‘Yeşil Sertifika’ süreci ise şöyle işliyor; 

Bilindiği üzere, Binalar ve yerleşmelerin doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak için değerlendirme ve sertifikalandırma sistemlerinin oluşturulmasına; yeşil sertifika uzmanlarının, yeşil sertifika değerlendirme uzmanlarının ve eğitici kuruluşların nitelikleri ile yeşil bina ve yeşil yerleşmelerin değerlendirme kriterlerine ilişkin usul ve esaslar bakanlığımızca hazırlanan "Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği"  ile belirlenmiştir.

Türkiye Çevre Ajansı,  bu Yönetmelik kapsamında sertifika başvurularını incelemek ve değerlendirme kılavuzlarına uygun nitelikteki binalar ile yerleşmelerin sürdürülebilir çevresel, sosyal ve ekonomik performanslarını kılavuzlara göre değerlendirmek sureti ile sertifikalandırma faaliyetlerini yürütmekte ve kriterleri sağlayan bina ve yerleşmelere ilgili sertifikayı düzenlemektedir.

Bu çerçevede,  anılan yönetmelik ile Değerlendirme Kuruluşu olarak görevlendirilmiş olan Ajansımız tarafından sertifikasyon süreci işletilmekte olup başvurulara ve sürece ilişkin bilgilendirmeler yazımız ekinde ve ajansımız internet adresinde yer almaktadır.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

1- Yeşil Sertifika almak isteyen bina/yerleşme sahipleri “https://meslekihizmetler.csb.gov.tr” internet sitesinde yer alan Yeşil Sertifika Uzmanları ile iletişime geçer.

2- Bina veya yerleşme sahipleri anlaşma sağladıkları Yeşil Sertifika Uzmanı(YESU) ile sözleşme imzalar.

3- Yeşil Sertifika Uzmanları sisteme başvurmak için ‘’www.yestr.csb.gov.tr'' adresine giriş sağlar. YESU sözleşme ve proje bilgilerini sisteme yükleyip Türkiye Çevre Ajansı’na gönderir

4- Başvurunun onaylanabilmesi için Başvuru Ücretleri Emlak Katılım Bankası’na  ( İBAN TR67 0021 1000 0005 6734 5000 05 ) “… Projesi Yeşil Sertifika Kayıt Ücreti” açıklaması ile yatırılır ve dekont Türkiye Çevre Ajansına teslim edilir.

5- Türkiye Çevre Ajansı başvuru evraklarını inceler. Evraklarda eksik bulunmuyorsa Yes-TR üzerinden yapılan başvuruyu onaylar.

6-  Başvuru onaylandıktan sonra YESU modüllere ait kriterlerin kanıt belgelerini Yes-TR üzerinden sisteme yükleyerek Türkiye Çevre Ajansı’na gönderir.

7- Kanıt belgeler ilgili Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanları (YESDU) tarafından incelenir,  gerekli kriterler sağlanıyorsa  sertifika onaylanır.

8- Sertifikasyon Sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda, sertifikasyon ücreti o yıla ait yeniden değerleme oranına göre güncel hali hesaplanarak Emlak Katılım Bankası’na  ( İBAN TR67 0021 1000 0005 6734 5000 05 ) “… Projesi Yeşil Sertifika Ücreti” açıklaması ile yatırılır ve dekont Türkiye Çevre Ajansına teslim edilir.

9- Sertifika imzalanarak sahibine gönderilir ve Yes-TR veritabanında sisteme kaydedilir.

10- Sertifikasyon sürecinin olumsuz sonuçlanması durumunda kayıt ücreti iade edilmez.

Yeşil Yarınlar İçin Yeşil Sertifika

Bina ya da yerleşiminizin yeşil bina özellikleri taşıdığını onaylayan, belli standartları yerine getirenlerin kullanmaya hak kazandığı Yeşil Sertifika’ya siz de başvurabilir; çevre dostu yapınızla sosyal, çevresel ve ekonomik performanstan ileri düzeyde yararlanabiliriz.

yeşil bina sertifikası.jpg
bottom of page